12.si
Jeklena platišča na vozilu

Kako izbrati prava jeklena platišča?

Znano je, da lahko največje povečanje stabilnosti vozila dosežemo s pravo izbiro platišča in pnevmatik. Zanje mora predvsem veljati, da so kakovostne in imajo visoko zmogljivost. Pri izbiranju najboljše kombinacije moramo zelo pazljivo preučiti priporočila proizvajalcev vozil, ki so povezana z dimenzijami in nosilnostjo pnevmatik.

Najbolje je, da se izogibamo tudi prevelikemu odstopanju. To bi namreč lahko pripeljalo do nepravilnega nagiba kolesa, prav tako tudi do nepravilnega odčitavanja hitrosti ter do nepravilnih informacij za elektronske sisteme v našem avtomobilu. Pri tem imamo v mislih predvsem ABS, senzorje ter dotok goriva.

Jeklena platišča so zaradi svojega lepega zunanjega videza zagotovo še vedno najbolj priljubljena izbira. Čeprav večina kupcev gleda na to, se zanje odloča tudi zaradi veliko bolj pomembnih prednosti.

Glavne prednosti jeklenih platišč

Zmanjšanje teže nevzmetenih mas je ena od najpomembnejših prednosti, s katerimi se ponašajo jeklena platišča. Vpliva na stabilnost našega vozila. Z vozilom tako lahko opravljamo bolj natančno in vozilo se veliko bolje obnaša tudi pri zavojih.

V nadaljevanju v ospredje postavljamo tudi izboljšano pospeševanje in zaviranje vozila, ki sta posledici dobro izbranih platišč. Z zmanjšanjem rotacijskih sil na našem vozilu jeklena platišča nudijo boljši odziv na pospeševanje in zaviranje.

Jeklena platišča
Bogata ponudba jeklenih platišč je na voljo v spletni trgovini Silux.

Za voznike je prav tako pomembna povečana trdnost. Povečana trdnost izjemno kakovostnih jeklenih platišč lahko zelo zmanjša deformacijo platišč in pnevmatik pri zavojih. Še posebej je to važno pri avtomobilih, ki imajo nizko presečne pnevmatike.

Nenazadnje jeklena platišča omogočajo tudi boljše hlajenje zavor. Taka platišča so namreč izredno dober prevodnik toplote. To pomeni, da lahko pospešeno odvajajo toploto od zavor. Posledično se zmanjša tudi nevarnost pregretja zavor med vožnjo.

Kaj je pri izbiri jeklenih platišč najpomembnejše?

Ko kupujemo platišča, ki so narejena iz jekla, in tudi druge vrste platišč, smo pozorni na več dejavnikov. Najpomembnejši so:

  • kakovost izdelave,
  • pravilna uporaba,
  • razmerje vijakov,
  • ET odmik,
  • sredinska luknja.

Če jeklena platišča ne nudijo boljše trdnosti, večje zmogljivosti in tudi zmanjšanje teže, potem jih raje ne kupimo. Pred nakupom se moramo obvezno pozanimati o kakovosti izdelka in referencah proizvajalca. Pri platiščih, ki jih nameravamo kupiti, je pomembno, da izkoristimo ves potencial, zato morajo biti primerno izdelana tudi za naše vozilo.

Drugi berejo

Kako do nižje porabe bencina?

12.si

Motoristična jakna s Kitajske – nikoli več!

12.si

Električni avtomobili – prednosti in slabosti

12.si