12.si
Soda bikarbona za odmaševanje odtokov

Soda bikarbona za odmaševanje odtokov

Soda bikarbona oziroma natrijev hidrogenkarbonat velja za eno najbolj vsestranskih spojin, s katero si lahko pomagamo tako pri zdravljenju kot pri peki, čiščenju, negi kože, zaščiti pred bakterijami, insekti in glivami … V gospodinjstvu jo nekateri uporabljajo za čiščenje zob, namesto dezodoranta in za umivanje las, najbolj uporabna pa je vsekakor za klasično čiščenje. Soda bikarbona namreč odlično razmaščuje, prav tako pa lahko z malo vode naredimo iz nje tudi pasto za odstranjevanje trdovratnejše umazanije ter poliranje.

Soda bikarbona kot naravno in ekološko neoporečno čistilno sredstvo se lahko prav zato, ker odlično razmaščuje, uporablja tudi za odmaševanje odtokov. Kako se lotiti dela?

1. Za odmaševanje odtokov, ko je pretok že precej zmanjšan, natresite v odtok približno 100 gramov sode bikarbone. Nato v kozici zavrite 500 mililitrov vode in ji primešajte 100 mililitrov alkoholnega ali 200 mililitrov običajnega jedilnega kisa. Mešanico previdno zlijte v odtok in pustite delovati pol ure, nato pa odprite vodo in odtok dobro preperite.

2. Kadar je potrebno odmaševanje odtokov, ki so že neprehodni, sodo bikarbono v odtoku prelijte zgolj z vročim alkoholnim kisom. Če po pol ure odtok še ne bo popolnoma prehoden, si boste verjetno morali pomagati z odmaševalcem v obliki žice, ki je namenjen prav odmašitvi odtoka.

3. Za sprotno čiščenje odtokov bo dovolj, da vsake toliko v odtok stresete jedilno žlico sode bikarbone in jo prelijete z vročo vodo.

Če je odmaševanje odtokov pri vas doma pogosteje na urniku, se seveda ne pozabite vprašati, kaj je razlog zamašenim cevem. Redno čistite sifone pod koriti in umivalniki, v odtoke nikoli ne mecite ostankov hrane in ne zlivajte odpadnih maščob, predvsem pa v umivalnik ali korito namestite mrežico, ki lovi lase in drugo umazanijo, da ne zaidejo v odtok. Verjemite, da se preventiva izplača, saj si boste tako prihranili kar nekaj sivih las.

Drugi berejo

VFC tehnologija v toplotnih črpalkah Varme Mecaterm

12.si

Kako urediti predsobo?

12.si

Z avtomatizacijo stavbe do inteligentne zgradbe, ki neprestano varčuje z energijo

12.si