12.si
Dekle s kitaro

10 zanimivosti o kitarah

Kitare so zelo razširjeno glasbilo, hkrati pa tudi eno izmed najbolj priljubljenih. Z igranjem na kitaro lahko sodelujete pri številnih glasbenih zvrsteh in v mnogih glasbenih zasedbah. Če iščete novo brenkalo, potem si oglejte kitare v glasbeni trgovini Symphony.si. Prepričani smo, da boste našli pravo zase, saj lahko izbirate med številnimi klasičnimi, akustičnimi, električnimi in bas kitarami. Kot boste videli, so vam po ugodnih cenah na voljo tudi kitarski seti, ki poleg samega instrumenta zajemajo še priročno torbo, rezervne strune, trzalice in podobno.

Bi o tem priljubljenem glasbilu radi izvedeli več? Ne spreglejte današnjega članka, v katerem vam predstavljamo nekaj zanimivosti o kitarah, za katere najverjetneje še niste slišali.

Kitaristi, preverite svoje znanje!

1. Beseda kitara, ki jo v angleškem jeziku zapišemo guitar, je bila prevzeta iz španske besede guitarra. Na splošno beseda izhaja iz latinske besede cithara, le-ta pa iz grške besede kithara ali pa iz sanskrtske besede kutur, ki predstavlja 4-strunsko glasbilo.

2. Kitara je strunsko glasbilo, ki se uvršča med kordofone (corda pomeni struna), bolj natančno pa sodi med brenkala.

3. Strunska glasbila so ena izmed najstarejših glasbil. Pojavila so se že v času, ko je homo sapiens izumil prvi lok, kar se je zgodilo pred približno 60.000 leti.

4. Poznamo različne vrste kitar: klasična, akustična, 12-strunska akustična, resonančna, pol-akustična, bas in električna kitara. Prav vse se med seboj nekoliko razlikujejo.

12-strunska akustična kitara Fender
12-strunska akustična kitara (Fender CD-60SCE)

5. Akustične kitare so izdelane iz različnih vrst lesa. Les se namreč v primerjavi z drugimi glasbili bolje odziva in tudi zven, ki ga daje, je sčasoma vse boljši. Med najpogostejšimi vrstami lesa, ki se uporabljajo za izdelavo kitar, so smreka, palisander in mahagonij.

6. Najboljša kitara za začetnika je zagotovo akustična kitara. Klasična kitara ima namreč nekoliko širši vrat, kar lahko predstavlja težavo za mlajše ljudi, ki se učijo akordov.

7. Kitara je sestavljena iz glave, vratu in trupa. Glava je sestavljena iz vijakov (ključev) in sedla. Vrat je sestavljen iz ubiralke, označb na ubiralki in strun. Trup sestavljata zvočnica in kobilica.
8. Strune kitare so lahko plastične ali jeklene.

9. Najdražje kitare na svetu so Fender Broadcaster prototip (266.000 evrov), Claptonova Gold Leaf Stratocaster (322.000 evrov), Georgova (Harrison) in Johnova (Lennon) kitara Gibson SG (400.000 evrov), Lenny – Stevie Ray Vaughan Fender Composite Stratocaster (443.000 evrov), kitara Erica Claptona Gibson ES0335 TDC in nekatere druge.

Kitara Erica Claptona - Gold Leaf Stratocaster
Kitara Erica Claptona – Gold Leaf Stratocaster

10. Za Princeovo zeleno modro kitaro so iztržili kar 700.000 dolarjev. S to kitaro se je Prince pojavljal na odrih, fotografiranjih in v studiih v poznih 80. in zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja. Prodali so jo na dražbi avkcijske hiše Julien’s Auctions. To je najvišji znesek, ki ga je ta avkcijska hiša iztržila za katero koli od Princeovih kitar.

Torej, ste izvedeli kaj novega? Bi na seznam zanimivosti, povezanih s kitarami, radi dodali še kaj? Veseli bomo vaših komentarjev!

Drugi berejo

5 glasbil za popolne začetnike

12.si

8 nasvetov, kako postati boljši bobnar

12.si

Poslušanje glasbe med učenjem: da ali ne?

12.si