12.si
Notranje čiščenje avtomobila

6 nasvetov za notranje čiščenje avtomobila

Naš jekleni konjiček je hkrati sredstvo za prevoz in naš ponos. Želimo si, da je lep, čist in dišeč, ko sedemo vanj. Seveda pa je pred tem potrebno poskrbeti za ustrezno čiščenje, kar pa ni vedno enostavna naloga. Če pri tem opravilu hitimo in nismo pozorni na to, s čim se čiščenja lotimo, kaj hitro pride do napak in težav.

Pri notranjem čiščenju je potrebno upoštevati prvo pravilo, ki pravi, da iz vozila odstranimo vse večje smeti, kamenčke, predpražnike in ostalo, kar je mogoče umakniti. Tudi naprej pa obstaja nek vrstni red, ki delo precej olajša, namesto da bi se vse skupaj zapletlo.

1. Nakup ustreznih čistil

Za začetek se posvetimo čistilnim sredstvom in opremi, ki jo bomo uporabili pri čiščenju notranjosti avtomobila. Pa kar takoj povejmo, da kakšne hudo profesionalne opreme v običajni trgovini ni na voljo. Četudi se zadovoljimo s spreji, čistili in krpami, ki so v ponudbi, pa vseeno prej preverimo, za kaj se uporabljajo.

Produkti za čiščenje avtomobila
Pri čistilih za avtomobile najprej preverimo, katere sestavine vsebujejo.

Različni avtomobili imajo namreč različno notranjo opremo in ni vseeno, ali plastične dele čistimo z enakimi čistili in krpami kot usnjene in druge površine. Nekatere armaturne plošče so izdelane iz posebne zmesi, ki deluje kot zelo trda pena. V primeru, ko je površina hrapava, nikoli ne brišemo s krpo, ki pušča sledi ali celo nitke.

2. Temeljito sesanje

Ko smo iz vozila odstranili vse, kar je bilo mogoče, in se znebili večjih smeti, na vrsto pride sesanje. Nekateri se sesanja lotijo na bencinski črpalki ali celo s prenosnim, ročnim sesalcem. To ni najboljša izbira, saj bomo na črpalki preveč hiteli in delo opravili površno.

Ročni sesalniki so običajno prešibki, pa tudi trajanje baterije močno načne našo potrpežljivost. Sesanje naj se opravi doma, če je to le mogoče, pri čemer pa se uporabi tudi različne nastavke, sicer bo določene dele praktično nemogoče doseči.

3. Brisanje prahu

Za brisanje prahu je potrebno uporabiti kvaliteten antistatičen sprej in krpo, ki ne pušča sledi. Nekateri prisegajo zgolj na mokro krpo, a bo rezultat z ustreznim čistilom vsekakor boljši. Bistveno pa je, da na plastične dele ne pršimo preveč od blizu in vsekakor ne takrat, ko je v avtomobilu vroče. Za brisanje uporabimo posebne antistatične krpe.

4. Čiščenje stekel

Čiščenja stekel z notranje strani se lotimo šele po temeljitem sesanju in po tem, ko so očiščene tudi plastične površine z armaturo vred. Za čiščenje stekel uporabimo pršilko z ustrezno tekočino in krpo, ki je namenjena temu opravilu. Izvrstne za brisanje stekel so tudi papirnate kuhinjske brisače, ki ne puščajo sledi. Tudi stekla čistimo v senci in nikoli, kadar je v avtomobilu preveč vroče.

5. Predpražniki in prevleke

Pred pričetkom čiščenja smo iz avtomobila odstranili predpražnike, po potrebi tudi prevleke s sedežev. Prevleke operemo in posušimo v skladu z navodili proizvajalca, gumijaste predpražnike temeljito operemo in pustimo, da se posušijo.

V primeru, da so v avtomobilu nameščeni tepihi, jih posesamo, po potrebi pa zamenjamo z novimi. Estetsko lepša izbira so tepihi iz tkanine, medtem ko za bolj praktično izbiro veljajo gumijasti tepihi, ki jih je enostavno očistiti.

6. Globinsko čiščenje

V avtomobilu se ne glede na vso našo vnemo po določenem času razvije nek neprijeten vonj, ki ga zakrivamo z različnimi osvežilci zraka. To za nekaj časa pomaga, vsekakor pa ne gre za trajno rešitev. Dejstvo je, da se neprijeten vonj razvije v umazanih zračnih filtrih, v klimatski napravi in celo v sedežih.

Če se v avtu vozijo otroci, je neizogibno, da se kdaj kaj polije ali popacka, zato bo na mestu tudi globinsko čiščenje. Tega se navadno lotimo enkrat na leto. Če doma nimamo sesalca za globinsko sesanje ali pa se na to delo ne spoznamo najbolje, čiščenje raje zaupamo profesionalcem. Na koncu bo notranjost vozila sijoča in dišeča, da na parkirišču kar ne bomo hoteli iz avtomobila.

Drugi berejo

Električni avtomobili – prednosti in slabosti

12.si

Motoristična jakna s Kitajske – nikoli več!

12.si

Kako do nižje porabe bencina?

12.si