12.si
Električni avtomobili

Električni avtomobili – prednosti in slabosti

Prihodnost avtomobilov je gotovo v elektriki, saj so fosilna goriva umazana in povzročajo škodo okolju, so draga, poleg tega pa tudi niso večna. Električni avtomobili pa že dolgo niso zgolj znanstvena fantastika, temveč so že kar nekaj časa realnost. Res pa je, da imajo električni avtomobili zaenkrat tako prednosti kot slabosti, zaradi katerih je prodaja dandanes še relativno nizka.

Hibridna vozila

Elektromotorji so danes že vdelani v hibridna vozila, ki kombinirajo tako uporabo klasičnega goriva kot elektrike. Njihova prednost je v tem, da se zaradi elektromotorja poraba navadnega goriva precej zmanjša, prav tako pa je dobrodošlo dejstvo tudi to, da se med vožnjo sama napajajo, torej ni potrebno avta priključiti na elektriko iz zunanjega vira. Vendar pa je treba priznati, da večino dela še vedno opravi klasično gorivo, torej o pravem električnem avtu tu ne moremo govoriti.

»Plug in« električna vozila

Za prava električna vozila smatramo tista, ki imajo zgolj elektromotor, torej se za vožnjo uporablja zgolj elektrika, shranjena v baterijah (akumulatorjih). Ko se baterija izprazni, je treba avto priključiti na elektriko. Obstajajo tudi poskusi, da bi se akumulatorji polnili preko sončnih celic, vendar ta tehnologija zaenkrat še ni najbolj uspešna.

Polnjenje akumulatorja električnega avtomobila

Kakšna je prednost povsem električnih vozil »na kabel«? Ne porabljajo nafte oziroma bencina, vožnja pa je tiha, saj elektromotor deluje skorajda neslišno. Večina električnih vozil je zaenkrat zelo majhnih, prav tako pa imajo majhen doseg. Baterije namreč niso dovolj zmogljive, da bi poganjale velik avto oziroma bi omogočale tako dolgo pot kot bencin.

Poskusi izboljšav

Da bodo električna vozila dejansko zaživela, se bodo po svojih zmožnostih morala približati navadnim avtomobilom. Veliko je že bilo poskusov napajanja preko sončnih celic, povečanja hitrosti in izboljšave baterij, vendar bi to zaenkrat prineslo avtomobile luksuznega razreda, ki bi si jih lahko privoščil le redko kdo. Pri električnih avtomobilih smo torej zaenkrat v dveh ekstremih: pri majhnih in slabo zmogljivih vozilih ali pa pri astronomsko dragih, ki se po pospeških kosajo celo z dirkalniki.

Drugi berejo

Motoristična jakna s Kitajske – nikoli več!

12.si

Kvalitetni gumi tepihi

12.si

6 nasvetov za notranje čiščenje avtomobila

12.si