12.si
Kurje oko na podplatu

Kako se znebiti kurjega očesa na podplatu?

Kurje oko predstavlja bolečo plast zadebeljene kože, ki sega skozi dermis v globlje predele. Zaradi pritiska na kos ali zaradi trenja nastane na bolj izpostavljenih delih stopala. Vzroki za nastanek so lahko različni: neprimerna hoja, neudobna obutev, ortopedske nepravilnosti.

Kurje oko na podplatu
Kurje oko na podplatu sega v globlje plasti kože.

Navadno kurja očesa odstranjujemo s pomočjo snovi, ki pomagajo pri luščenju poroženele plasti podkožnice. Odstranjevati jih je možno tudi ročno, a je pri tem potrebna izjemna previdnost, da ne bi prišlo do okužbe. Za preprečevanje nastanka kurjih očes pa je zagotovo najboljša rešitev izbira primerne obutve.

Odstranjevanje kurjega očesa na naraven način

Kurja očesa je možno učinkovito odstranjevati tudi s pomočjo naravnih domačih zdravil. V primeru takšne težave imejte pri roki čebulo, česen, jabolčni kis ali vazelin oziroma mineralno olje in olivno olje.

Manjši notranji del čebule lahko vsak večer zavežete in prilepite na kurje oko. Po nekaj večerih zapored bo oko mehkejše ter ga boste brez težav odluščili. Za česen velja enako postopek. Kurje oko lahko tudi trikrat dnevno namažete z jabolčnim kisom – najbolje kar s pomočjo vatiranih paličic. Po nekaj dneh se bo struktura na koži sama odluščila.

Čebula za kurje oko
Čebula velja za najboljše naravno zdravilo za kurje oko.

Če se boste odločili za odstranjevanje s pomočjo vazelina, ga prav tako nanašajte neposredno na kurje oko. Nekje po enem tednu po namakanju v topli vodi se bo samo odluščilo. Če ga boste zdravili z olivnim oljem, ga prav tako večkrat na dan nanesite direktno na kurje oko.

Zdravljenje kurjega očesa z rastlino netresk

Ena od možnosti naravnega zdravljenja kurjega očesa je tudi z rastlino netresk. Z lista rastline odstranite tanko kožico in list položite na kurje oko. Pred tem si temeljito umijte noge in list dobro pritrdite z obližem ali primerno obvezo.

List netreska imejte na stopalu skozi ves dan, nato ga zamenjajte z novim. Rastlina vam bo pomagala že v nekaj dneh. Na stopalih bo namesto kurjega očesa ponovno lepa ter zdrava koža.

Preprečevanje nastanka kurjega očesa

Za preprečevanje kurjih očes je v prvi vrsti ključno, da nosite udobno, ne pretesno in dovolj mehko obutev. Stopalom pogosto privoščite primerno toplo kopel, noge pa učinkovito namažite s kakovostno hranilno kremo. Za piko na i jih še zmasirajte.

S pomočjo ustreznega strgala redno odstranjujte trdo in poroženelo kožo. Na mesta, kjer čevlji pogosto pritiskajo ter se pojavljajo kurja očesa, namestite posebne obliže. Ti imajo na sredini luknjo in tako dobro preprečujejo pritiskanje obutve na kurje oko.

Kurjega očesa nikoli ne smete odstranjevati z ostrimi rezili. Obstaja velika verjetnost, da se okužite. Če vam omenjeni postopki zdravljenja ne bodo kaj dosti koristili, boste morali obiskati svojega zdravnika oziroma usposobljenega pedikerja.

Drugi berejo

Lasni podaljški ustvarjajo nove podobe

12.si

Kako čim hitreje preboleti prehlad?

12.si

Z redno telesno aktivnostjo do večje samozavesti

12.si