12.si
Montažne nizkoenergetske hiše

Montažne nizkoenergetske hiše

Sodobni standardi so na področju gradnje usmerjeni v gradnjo vse bolj ekonomičnih in samozadostnih stavb, ki jih v skladu s smernicami EU uveljavljamo tudi pri nas. Zaenkrat imamo na voljo zakonodajo in najrazličnejše druge prijeme, ki investitorje usmerjajo v gradnjo stavb, ki so prijazne za bivanje in tudi prijazne do okolja. Kaj to pomeni v praksi? Da se vse bolj uveljavlja nizkoenergetska gradnja, s katero so nam na voljo nizkoenergetske hiše in pasivne hiše.

Prednosti nizkoenergetske hiše

Nizkoenergetska gradnja je gradnja, ki je ekonomična. Zagotovo si namreč nihče ne želi bivati v hiši, ki je energetsko potratna. Nenazadnje je celo na trgu z rabljenimi nepremičninami prišlo do uvedbe energetske izkaznice, ki lahko kupcu pomaga pri odločitvi, kako energetsko potratno ali varčno hišo oziroma stanovanje bo kupil.

Nizkoenergetska hiša

Prihranek pri energiji nam nizkoenergetske hiše omogočajo predvsem z izbiro sodobnih gradbenih materialov, ki imajo primerno toplotno prevodnost oziroma zagotavljajo izolacijo, ki temeljito zmanjša višino stroškov za zimsko ogrevanje in poletno hlajenje.

Kako se gradijo nizkoenergetske hiše? Najboljša je vsekakor odločitev za montažne hiše, katerih stene (predvsem zunanje) dosegajo visoke standarde glede toplotne prevodnosti. V ta namen se uporablja kamena volna, ki jo lahko uporabimo tudi kot izolacijski zunanji material pri klasični gradnji, vendar je pri sistemih za montažno gradnjo še toliko bolj učinkovita.

Pri njej se namreč uporablja kompaktne gradbene plošče, ki so narejene iz več plasti. Preprosto povedano gre za »sendvič plošče«, ki jih sestavlja nekaj plasti kamene volne z vmesnimi plastmi ter zaključnimi plastmi iz drugih materialov.

Nizkoenergetska gradnja

Da so montažne nizkoenergetske hiše najbolj praktične, pa seveda poskrbi tudi osnovna prednost montažne gradnje, to je sama hitrost postavitve hiše. Pri nekaterih montažnih hišah tako mine od pričetka postavljanja do vselitve zgolj tri mesece, kar je za vsakega investitorja več kot dobrodošlo. Prej kot se vselimo, prej lahko namreč pričnemo z udobnim bivanjem ob minimalnih stroških.

Drugi berejo

Stenske ure so več kot merilniki časa

12.si

VFC tehnologija v toplotnih črpalkah Varme Mecaterm

12.si

Poiščite najboljši Samsung toner kar na spletu

12.si