12.si
Ročno varjenje

3 razlike med ročnim in robotskim varjenjem

Pri varjenju gre za spajanje dveh ali več delov osnovnega materiala v nerazdružljivo celoto. Materiale varimo s pomočjo toplote, pritiska ali pa s kombinacijo obojega. Pri varjenju dveh kosov lahko uporabimo tehniko dodajanja materiala ali pa varimo brez tega.

Ročno varjenje
Na terenu je ročno varjenje pogosto edina možna rešitev.

Za različne materiale uporabljamo različne načine varjenja, dodajmo pa, da poznamo tudi ročno in robotsko varjenje. V nadaljevanju članka vam bomo predstavili tri glavne razlike med omenjenima.

1. Varjenje na težje dostopnih mestih

Čeprav je znano, da je tehnologija močno napredovala tudi na področju varjenja in je na voljo izjemno natančno robotsko varjenje, pa to ni uporabno vedno in povsod. Kadar je potrebno zavariti material na sami lokaciji, je seveda edina možna izbira ročno varjenje.

Varilec lahko pristopi k mestu varjenja in kvalitetno opravi svoje delo. Odvisno od zahtev in materiala uporabi določeno metodo varjenja (MIG/MAG ali TIG), medtem ko se robot izkaže v serijski proizvodnji.

2. Serijska proizvodnja

V industriji, kot je denimo avtomobilska, kjer se določene dele vari velikoserijsko, ima seveda prednost robotsko varjenje. Ker gre za neskončno ponavljanje povsem enakih gibov in varov, je robotski varilnik bolj učinkovit. Predvsem delo opravi zelo natančno in hitro.

Še vedno pa potrebuje tudi človeškega operaterja, ki upravlja s posebnimi vnaprej pripravljenimi programi za krmiljenje robota. Robotsko varjenje se pri velikih serijah izkaže za bolj natančno in z manj odstopanji kot v primeru, da bi tako velike serije varili ljudje.

3. Varjenje in vpliv na okolje

Ker so potrebe po varjenju različne, je seveda različna tudi izbira načina varjenja. Ko je govora o unikatnem varjenju, je potrebno dodati, da tu še vedno prevladuje človeška roka. Gre za varjenje, ki se od primera do primera razlikuje, robot pa potrebuje vnaprej pripravljen načrt dela. Četudi gre za zahtevnejše posege in je potrebno postopek morebiti ponavljati, pa je na tem mestu človek vsekakor bolj prilagodljiv od robota.

Po drugi strani robotsko varjenje prinaša več natančnosti, manj odpada in zavrženih kosov, kar pomeni manjšo obremenitev za okolje. Če je torej mogoče za določeno delo uporabiti ročno ali robotsko varjenje, na tem področju robotsko varjenje vsekakor zmaga.

Drugi berejo

Certificiranje varilne proizvodnje: EN ISO 3834

12.si

Robotsko varjenje za najboljše kovinske izdelke

12.si

Lektoriranje z garancijo kakovosti

12.si