12.si
Nižja poraba bencina

Kako do nižje porabe bencina?

Zagotovo se vsaj sem ter tja vprašate, kako nekaj malega privarčevati. Prav jekleni konjiček je eden večjih potrošnikov družinskega proračuna, zato vam bodo zagotovo prišli prav avto nasveti, s pomočjo katerih se da nekaj malega privarčevati.

Zanimivo, da večina nekako verjame, da je to mogoče zgolj z bolj umirjeno vožnjo, ki pa ji nikakor niso naklonjeni, saj na cesti ne želijo voziti “kot po jajcih”. V resnici pa je takšnih nasvetov precej več in prav vsak od njih lahko doda svoj del h končnemu, precej zajetnemu prihranku.

1. Vožnja s primerno hitrostjo

Zmerna vožnja je ključnega pomena za zmanjšanje porabe goriva. Prekomerna hitrost povečuje aerodinamični upor in zahteva več moči za premagovanje zračnega upora, kar pomeni, da se bo motor v avtomobilu moral precej bolj naprezati in bo pri tem porabil več goriva, kot bi ga bilo za izbrano pot potrebno.

Poskusite voziti po omejitvah in pri stabilni hitrosti, ki je primerna za prometne pogoje, ter se izogibajte sunkovitemu pospeševanju in zaviranju. Prav nič vam namreč ne bo pomagalo hitro speljevanje in dirkanje do naslednje rdeče luči.

2. Izogibajte se nepotrebnim obremenitvam

Na porabo goriva vpliva tudi teža vozila. Odstranite nepotrebne predmete in prtljago iz (in z) avtomobila, saj dodatna teža povečuje porabo goriva. Tudi strešni nosilci in prtljažnik na strehi povečajo zračni upor, kar lahko vpliva na učinkovitost goriva.

Velikokrat se pripeti, da zaradi lastne lenobe s seboj prevažamo reči, ki jih sploh ne potrebujemo, namesto da bi jih odstranili in shranili doma. Strešni kovček naj bo na strehi zgolj tisti teden ali dva počitnic.

3. Redno vzdrževanje vozila

Reden servis avtomobila, ki vključuje menjavo filtrov, svečk, olja in podobno, bo poskrbel za učinkovito delovanje motorja in zmanjšal porabo goriva. Prav tako preverjajte tlak v pnevmatikah, saj neustrezen tlak lahko povzroči večjo porabo goriva.

Preverjanje tlaka v pnevmatikah
Poraba bencina bo nižja, če bodo pnevmatike vedno ustrezno napolnjene.

Morda bi na tem mestu, poleg porabe goriva, omenili še en nepotreben strošek. Z neprimerno vožnjo in napačnim tlakom v pnevmatikah se le-te namreč tudi mnogo hitreje obrabljajo.

4. Izkoristite tehnologijo vozila

Mnogi sodobni avtomobili imajo vgrajene različne funkcije za varčevanje z gorivom, kot so sistem za samodejni izklop in vklop motorja med čakanjem pred semaforjem, sistem za rekuperacijo energije iz zavor in indikator za varčno vožnjo.

Uporabite te funkcije, da optimizirate porabo goriva, hkrati pa se pozanimajte še, kako to narediti na optimalen način. Za manj porabe goriva lahko poskrbijo tudi določeni dodatki za gorivo, pomaga pa tudi sredstvo, ki poskrbi za bolj čisto notranjost avtomobilskega motorja.

5. Izogibajte se gneči in prometnim zastojem

Stalno zaviranje in pospeševanje v gneči lahko močno povečata porabo goriva. Poskusite se izogniti obremenjenim cestam in prometnim konicam, kadar je to mogoče, ter izberite manj obremenjene poti do svojega cilja.

6. Zmerna uporaba klimatske naprave

Klimatska naprava lahko poveča porabo goriva, zato jo uporabljajte zmerno in takrat, ko je to res potrebno. Če zunanje temperature to dopuščajo, pri nižjih hitrostih uporabljajte naravno prezračevanje z nekoliko odprtimi okni, pri višjih hitrostih pa vklopite klimatsko napravo, da zmanjšate zračni upor.

Zmerna uporaba avtoklime
Z uporabo klimatske naprave ne pretiravajte, saj bo poraba bencina višja.

Klimatsko napravo pred ugašanjem motorja vedno izklopite. Če je naprava sodobnejše narave, pa ji prepustite avtomatsko upravljanje, saj je proizvajalec poskrbel za njeno optimalno delovanje.

7. Načrtujte potovanja

Pred potovanjem načrtujte svojo pot, da zmanjšate nepotrebne vožnje in izgubo časa v prometnih zastojih. Skrbno izberite cilje, da združite več opravkov na enem potovanju.

Če je mogoče, vožnjo opravite v najvišji prestavi, ki je primerna za hitrost in teren, saj vožnja v nižjih prestavah zahteva več goriva. Vožnja v višji prestavi je hkrati bolj mirna, tišja in udobnejša, a s tem nikakor ne gre pretiravati.

Pomembno je imeti oko ves čas tudi na merilcu obratov, ki naj ne zleze prenizko. Navadno je optimalno število obratov motorja med 1500 in 2000.

Drugi berejo

Kako izbrati prava jeklena platišča?

12.si

Električni avtomobili – prednosti in slabosti

12.si

6 nasvetov za notranje čiščenje avtomobila

12.si