12.si
Električna kitara

Električna kitara – dobro je vedeti

Električna kitara sodi med tiste vrste kitar, ki za svoje delovanje uporabljajo magnete. Magneti valovanje strun spremenijo v tok, ki se okrepi. Ta tok je pogosto spremenjen tudi s pomočjo različnih učinkov, saj lahko le tako dobimo čim boljši zvok. Največ električnih kitar se lahko pohvali s 6 strunami, obstajajo pa tudi kitare s sedmimi ali dvanajstimi strunami.

Električne kitare so različnih oblik. Tako na primer poznamo solid body kitare, ki nimajo luknje in votlega trupa, hollow body kitare, ki imajo votel trup kitare, elektro-akustične kitare in steel ali havajske kitare. Če se odločate za nakup svoje kitare, potem vas vabimo, da obiščete trgovino z glasbeno opremo Symphony, kjer so vam na voljo tudi vrhunske električne kitare Gewa.

Učenje igranja električne kitare

Strokovnjaki pravijo, da je igranje na električno kitaro najlažji način, da se sploh naučite igranja na ta instrument. Ko boste enkrat osvojili osnove, boste s svojo domišljijo in kreativnostjo hitro napredovali. V pomoč pa vam ponujamo nekaj nasvetov za igranje:

Kitaro najprej uglasite. Neuglašena električna kitara vam bo povzročala težave pri učenju. Lahko si pomagate z navodili s spleta ali pa poprosite za pomoč strokovnjaka ali prijatelja.

Dobro poslušajte. Med igranjem električne kitare dobro poslušajte vse komponente glasbe. Bodite pozorni na solo, na različne glasbene vzorce, osredotočite se tudi na vse zvoke, ki vzbudijo vašo pozornost.

Ne osredotočajte se le na težke dele skladb. Električna kitara je odličen pripomoček, da se boste naučili igrati, a pri tem ne pretiravajte, saj boste na tak način lahko kaj hitro izgubili vso voljo. Začnite z lažjimi skladbami. Ko boste osvojili osnove, boste lahko svoje znanje preizkusili tudi na zahtevnejših skladbah.

Igranje električne kitare

Poiščite si učitelja. Včasih samoučenje igranja na električno kitaro enostavno ni dovolj. S tem, ko boste za pomoč poprosili dobrega učitelja, boste veliko hitreje napredovali in ustvarjali boljšo glasbo. Nekaj se res lahko naučite le z opazovanjem in poslušanjem, a pravo znanje boste dobili le s pravim učiteljem.

Uživajte v procesu učenja. Električna kitara oziroma igranje nanjo bo s seboj prineslo tudi različne težave, s katerimi se boste morali soočiti, a to naj vam ne pokvari dobre volje. Vaši prsti bodo na začetku postavljeni pred velik izziv in določeno skladbo boste morali velikokrat ponoviti, da jo boste zaigrali pravilno. A če ste odločeni, da se boste igranja naučili, vam bo to sčasoma zagotovo uspelo.

Vadite, vadite, vadite. Vaja namreč dela mojstra. Tudi mojstra igranja na električno kitaro. Na začetku boste morda izgubili nekaj živcev, a nikar ne obupajte. Izberite si svoj tempo učenja in igrajte tisto, kar vas veseli.

Drugi berejo

10 zanimivosti o kitarah

12.si

8 nasvetov, kako postati boljši bobnar

12.si

5 glasbil za popolne začetnike

12.si