12.si
Kako postati boljši bobnar

8 nasvetov, kako postati boljši bobnar

Bobnanje je umetnost, ki na prvi pogled morda deluje preprosto, a resnica je, da se za izjemnimi bobnarji skriva veliko več kot zgolj ritmično udarjanje po bobnih. Biti dober bobnar zahteva strast, predanost in predvsem ogromno trdega dela.

Veliko ljudi si morda predstavlja, da je sedenje za bobni preprosto, vendar resnični virtuozi vedo, da gre za izjemno zahtevno veščino. V nadaljevanju bomo raziskali, kako postati dober bobnar, in razkrili ključne elemente, ki vodijo do uspeha na tem glasbenem področju.

1. Nazaj k osnovam

Dejstvo je, da si vsi želimo napredka takoj, le redki pa se zavedajo, da je potrebno vanj vložiti kar nekaj časa. Tudi za igranje bobnov velja, da bo treba pričeti z osnovami in nato korak za korakom nadgrajevati naučeno. Izpopolnjevanje bobnarskih veščin pomeni, da morate obvladati osnove, preden se lotite naprednih tehnik ali igranja v zelo hitrem tempu.

Precejšen del vadbe morate nameniti izboljšanju enojnih in dvojnih udarcev ter izpopolnjevanju ključnih elementov, kot sta paradiddle in roll s petimi udarci. Čeprav to morda ni najbolj zabavna oblika vadbe, je dosledno delo na osnovah eden od najboljših načinov za izboljšanje.

2. Posnemajte najljubše bobnarje

Igranje bobnov je umetnost, ki potrebuje veliko treninga. Kot smo že omenili, je pomembno, da obvladate osnove in postavite prave temelje. Slog glasbe, ki jo želite igrati, vaše glasbene zamisli, vaša delovna etika, oprema in številni drugi dejavniki določajo, kaj za vas pomeni biti “dober bobnar”.

Set bobnov Yamaha Rydeen Drum Kit With Kick Drum & Cymbals
Set bobnov Yamaha Rydeen Drum Kit With Kick Drum & Cymbals — Symphony.si

Seveda ne govorimo o tem, da morate postati kopija svojega najljubšega bobnarja. Toda navdih in učenje od tistih, ki jih občudujete, sta zelo pomembna. Če boste posnemali tehnike bobnanja svojih junakov, ki se dokazano dobro obnesejo v slogih glasbe, ki jih želite igrati, boste šli v pravo smer.

3. Razvijte mišični spomin

Tudi to se nanaša na obvladovanje osnov. Ključnega pomena je, da lahko bobne igrate brez pretiranega razmišljanja. Med vadbo 20 minut z odprtimi očmi igrajte osnovne vzorce, nato pa zaprite oči in roko na bobnu sinhronizirajte z metronomom.

Ko boste vadili z zaprtimi očmi, boste razvili mišični spomin v rokah, nogah, stopalih in dlaneh. Ko ste enkrat sinhronizirani z metronomom, pa lahko poskusite igrati še po občutku. Na začetku bo to morda precej težko, zato ne bodite razočarani, če se vam bo kaj zalomilo. Zapomnite si, da je to tehnika vadbe, ki vam bo dolgoročno pomagala pri izboljšanju in prinesla najboljše rezultate.

4. Sodelujte s skupinami

Če imate to priložnost, se pridružite bendu ali skupini glasbenikov in vadite z njimi. Takšno druženje in vadba bo še pohitrila vaš razvoj, obenem pa boste drug drugemu dajali iskrene povratne informacije. Vsak glasbenik, ki vas bo učil ali vam dajal povratne informacije, bo odličen vir za vaše napredovanje v igranju bobnov.

Set elektronskih bobnov Yamaha DTX6K3-X
Set elektronskih bobnov Yamaha DTX6K3-X — Symphony.si

Če poznate kakšne glasbenike, jih prosite, da poslušajo vaše igranje in jih prosite za iskren komentar. Pri tem ne pozabite na dve stvari:

  • Konstruktivne povratne informacije sprejmite s spoštovanjem, brez užaljenosti, tudi če niso to, kar želite slišati.
  • Ne sprejemajte kritike od nekoga, od katerega ne bi sprejeli nobenega nasveta.

5. Naučite se vzdrževati ritem

Kot bobnar ste odgovorni za vzdrževanje enakomernega ritma, zato je nujno, da razvijete dober občutek za čas in s tem ritem. Lahko uporabite slušalke, ki jih povežete s prenosnikom in imate na ta način metronom ves čas v ušesih.

6. Vzdržujte kakovostno vadbo

Z gledanjem neštetih videoposnetkov vaših najljubših pesmi in učenjem vseh ritmov ne boste čez noč postali dober bobnar. In ni pomembno, koliko ur na dan vadite, če ne izvajate pravilnih tehnik. Če ne vadite na pravi način ali pravih stvari, ne boste nikoli postali boljši.

No, morda boste iz ur in ur povprečne vadbe postali sposoben bobnar. Toda govorimo o izboljšanju in o tem, da postanete boljši v igranju bobnov. Kakovost vaše vadbe je prav tako pomembna kot količina.

7. Vzdržujte telesno pripravljenost

Verjetno se boste strinjali, da energično udrihanje po bobnih zahteva kar precej vložene energije. Če boste želeli biti kos vsem zahtevnim izzivom, boste morali biti ustrezno pripravljeni.

Set bobnov Gretsch Renegade RGE625
Set bobnov Gretsch Renegade RGE625 — Symphony.si

Dejansko potrebujete kardio vadbo, ki bo poskrbela za višjo stopnjo kondicije in ohranjala vaš utrip srca na normalnih vrednostih navkljub udarjanju na bobne. Lotite se teka, plavanja ali kolesarjenja.

8. Potrebujete obe roki

Za igranje bobnov je pomembno, da znate enakovredno uporabljati obe roki ne glede na to, ali ste desničar ali levičar. Ko pričenjate z učenjem igranja na bobne, bo povsem normalno, da bo vaša dominantna roka delovala precej drugače kot druga.

Posvetite torej nekaj časa razvoju in treningu šibkejše roke. Med vadbo skušajte s šibkejšo roko igrati glasnejše tone, z dominantno pa tiste nekoliko mehkejše.

Vir: https://www.symphony.si/blog/kako-postati-odlicen-bobnar

Drugi berejo

10 zanimivosti o kitarah

12.si

Električna kitara – dobro je vedeti

12.si

5 glasbil za popolne začetnike

12.si