12.si
Glasbila za začetnike

5 glasbil za popolne začetnike

Bi se radi ukvarjali z glasbo, igrali na kakšno glasbilo, pa niste povsem prepričani, za katero bi se odločili? V resnici je povsem vseeno, pomembno je le, da vam je igranje na izbrano glasbilo v veselje. Ukvarjanje z glasbo na ta način zelo pozitivno vpliva tudi na možgane.

Glasbila za začetnike
Najpomembneje je, da izberete glasbilo, na katerega boste z veseljem igrali.

Poveča se koncentracija, izboljšajo se motorične sposobnosti. Z učenjem igranja na določeno glasbilo boste v svoje življenje vnesli tudi disciplino, ki je še kako pomembna pri soočanju z različnimi izzivi. In kako torej pričeti? Verjetno vam je določeno glasbilo nekoliko bolj pri srcu.

Vsa glasbila, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, vam ponuja glasbena trgovina Symphony International. Tu lahko izbirate med številnimi brenkali, godali, glasbili s tipkami, trobili, pihali in tolkali, na voljo pa so tudi mnogi glasbeni pripomočki.

1. Kitara

Kitara je eno tistih glasbil, za katera pravimo, da je klasično in vsem dobro znano. Je odlično za začetnike, saj se igranja na kitaro lahko naučimo kar prek spleta, glasbilo pa tudi ni drago. Poznamo več vrst kitar, a v osnovi velja omeniti klasično in akustično.

Klasična kitara VGS Pro Natura Gold 4/4
Klasična kitara VGS Pro Natura Gold 4/4 — Symphony.si

Obe imata šest strun, od katerih so pri klasični kitari navadno vsaj tri iz najlona. Ker danes za uglaševanje kitare obstajajo tudi aplikacije za pametne telefone, s tem ne boste imeli težav. Učenje pa se lahko prične že naslednji trenutek, npr. s katerim izmed poučnih video posnetkov za začetnike.

2. Ukulele

Nekateri to glasbilo zmotno primerjajo z igračo, kajti gre za zelo resno glasbilo izjemno prijetnega zvoka, na katero igrajo tudi veliki glasbeni mojstri. Ukulele je videti kot majhna kitara, ki pa ima za razliko od kitare samo štiri strune.

Sopranski ukulele Flight TUS40 Arcana Travel
Sopranski ukulele Flight TUS40 Arcana Travel — Symphony.si

Te so iz najlona in si ne sledijo po debelini, kot je to primer pri kitari. Tudi uglaševanje je nekoliko drugačno, k sreči pa je tudi zanje na voljo podobna ali kar ista aplikacija. Ukulele je popolno glasbilo za začetnika, kaj hitro pa je moč prve tone zaigrati ob pomoči spleta. Kar se tiče cene, lahko rečemo, da boste spodoben ukulele dobili že za okoli 50 evrov.

3. Violina

Glasbilo, ki navdušuje na koncertnih odrih in v ogromno znanih skladbah, ki jih lahko slišimo vsak dan. Učenje igranja na violino ni zahtevno in je primerno tudi za otroke, starejše od 6 let. Ker je na voljo več velikosti violin, bo vsakdo zlahka zase našel najbolj ustrezno.

Violina Startone Student I 4/4
Violina (s kovčkom) Startone Student I 4/4 — Symphony.si

Čeprav obstajajo klasične in električne violine, pa je priporočljivo, da se začne začetnik učiti na klasični violini. Kako hitro vam bo šlo, bo odvisno predvsem od vas in tega, koliko časa dnevno boste namenili učenju.

4. Flavta

Flavte so zelo priljubljene pri začetnikih, še posebej otrocih, ki z njihovo pomočjo z navdušenjem odkrivajo svet glasbe. Poznamo več vrst flavt, med najbolj priljubljenimi pa je prečna flavta.

Prečna flavta Startone SFL-55 B Blue
Prečna flavta Startone SFL-55 B Blue — Symphony.si

Primerna je za otroke, starejše od 10 let, za mlajše pa so primernejše kljunaste flavte. Prav nič nenavadnega pa ni, če se učenja flavte lotijo tudi odrasli.

5. Klaviatura

Vsem dobro znano glasbilo, ki ponuja toliko lepega, je klavir ali pianino. Igranja klavirja se lotevajo že otroci, starejši od 6 let, čeprav se ga lahko naučimo igrati v katerikoli starostni dobi. Klavir je idealen za začetnike, saj se lahko lotijo učenja tudi, če v resnici nimajo klavirja.

Električna klaviatura Yamaha YPT-260
Električna klaviatura Yamaha YPT-260 — Symphony.si

Na voljo so različne električne klaviature, na katere se igra zelo podobno, obenem pa so sposobne producirati skorajda enak zvok. Prednost električnih klaviatur pred klavirjem tiči še v velikosti in ceni. Primerne so za v manjša stanovanja, prav tako pa ne boste motili sosedov, saj večina omogoča tudi priklop slušalk.

Naj za konec še enkrat poudarimo, da boste daleč najbolje naredili, če boste izbrali glasbilo, na katerega boste z veseljem igrali. Ker boste ob vaji uživali, se boste glasbila tudi hitreje navadili in naučili. Le pogumno in vztrajno!

Drugi berejo

Električna kitara – dobro je vedeti

12.si

10 zanimivosti o kitarah

12.si

8 nasvetov, kako postati boljši bobnar

12.si