12.si
Inteligentna zgradba

Z avtomatizacijo stavbe do inteligentne zgradbe, ki neprestano varčuje z energijo

Velike stavbe so bile nekoč izjemni porabniki energije, saj je skrb za delovanje ogrevanja, hlajenja, razsvetljave in drugih sistemov pomenila porabo ne glede na to, ali je bila ta smiselna in upravičena  ali ne. Danes pa imamo možnost odločitve za pametno zgradbo, pri kateri se lahko stroški precej zmanjšajo, saj lahko centralni nadzorni sistem poskrbi za njeno optimalno delovanje. Potrebna je le povezava vseh sistemov, ki jih lahko programiramo, pri tem pa uporabljamo sodoben krmilnik.

Za kakšne stavbe se centralni nadzorni sistem najbolj izplača?

Energetska potratnost je bila nekoč največja pri velikih stavbah, ki so bile večino dneva, ali pa kar ves čas v obratovanju. Tako se velikim položnicam za energijo niso mogle izogniti bolnišnice, vrtci in šole, nakupovalna središča, hoteli in podobno. Danes pa to, da je stavba skoraj ves čas v uporabi, ne pomeni več, da morajo vsi sistemi vedno delovati »na polno«.

Krmilnik, ki nadzira in upravlja centralni nadzorni sistem, nam namreč omogoča optimizacijo. V centralni nadzorni sistem lahko povežemo prav vse, kar predstavlja »drobovje« zgradbe in zagotavlja njeno uporabnost – od ogrevanja do hlajenja, razsvetljave, prezračevanja, senčenja, nadzora pristopa in podobno.

Centralni nadzorni sistem

Podjetje Andivi, specializirano za pametno upravljanje stavb, nudi množico storitev, ki pripomorejo k upravljanju. Skrbijo za načrtovanje, razvoj in regulacijo, sisteme za regulacijo stavb (pri čemer je izjemnega pomena centralni nadzorni sistem, ki ga upravlja krmilnik) ter za daljinsko upravljanje zgradb. Pri tem velja poudariti, da poskrbijo tudi za popolno načrtovanje in izvedbo elektro omarice, testiranja ter seveda za vzdrževanje in servisiranje vseh sistemov.

Centralni nadzorni sistem in krmilnik za popoln nadzor se obneseta povsod, kjer stroški uporabe stavbe prinesejo višje stroške od želenih in je smiselno, da se pri njih varčuje, ne glede na to, zaradi katerega sistema oziroma katerega razloga do njih prihaja. Potratna stavba se s sodobno tehnologijo namreč lahko vedno spremeni v varčno ali vsaj varčnejšo – odvisno tudi od drugih lastnosti stavbe.

Kaj vam omogoča krmilnik?

Krmilnik AndiviV kolikor se odločite za spremembo stavbe iz potratne v varčno in optimizirano, je potrebno poskrbeti tako za centralni nadzorni sistem kot za kakovosten krmilnik, s katerim lahko skrbite za programiranje in prilagajanje vseh nastavitev. Krmilnik Andivi U-DCC vam omogoča zajem podatkov s tipal, na podlagi teh pa lahko delovanje sistemov prilagajate po svojih željah oziroma v skladu s predpisi in smernicami za sodobno bivalno in delovno okolje.

Krmilnik naj bo prosto programabilen, saj vam bo tako omogočal vnos nastavitev povsem po svojih željah. Odločali se boste lahko o tedenskih in dnevnih urnikih ter prilagajanjih glede na podatke tipal, prav tako pa naj bo krmilnik kompatibilen z različnimi protokoli (Modbus, KNX, BACnet). Tako bo programiranje kar najbolj sodobno.

Pametne stavbe zahtevajo pametno načrtovanje

Do inteligentnih stavb vsekakor ne moremo, če se premisleka o uporabi različnih sistemov ne lotimo kar se da premišljeno. Podjetje Andivi vas zato vabi, da se nanj obrnete že v fazi načrtovanja stavbe, saj vam bodo strokovnjaki svetovali glede uporabe najbolj naprednih sistemov, ki bodo že ob vključitvi v projektno dokumentacijo takšni, da bodo primerni ne zgolj za današnji čas, temveč tudi za prihodnost. Tako vam bo centralni nadzorni sistem lahko dolga leta pomagal učinkovito nadzirati stavbo in varčevati pri njenih stroških.

Drugi berejo

Soda bikarbona za odmaševanje odtokov

12.si

Montažne nizkoenergetske hiše

12.si

Kje kupiti kartuše Canon Pixma?

12.si