12.si
Stenske ure

Stenske ure so več kot merilniki časa

Včasih ni bilo nikogar, ki ne bi imel v svojem domu stenske ure – pri vsaki hiši je bila ali ura z nihalom ali kukavico, ki je opozarjala na čas. Danes pa so stenske ure predmet, ki ga marsikdo niti ne pogreši, saj smo vsi navajeni spremljati čas na zapestnih urah, še bolj pa na mobilnih telefonih.

A bodimo odkriti: stenske ure imajo gotovo svoj čar in so lahko na steni našega doma videti tudi kot precej poseben, nekoliko nostalgičen dekorativni element.

Stenske ure v sodobni izvedbi

Če se odločimo, da bomo na steno svoje kuhinje, jedilnice ali dnevne sobe, morda pa tudi pisarne ali drugega poslovnega prostora, namestili stensko uro, to ne pomeni nujno zgolj tega, da nas zanima točna ura. Že res, da pride vedno prav, če se lahko zgolj ozremo na steno in nam ni treba brskati po žepih ali po torbici za svojim mobilnim telefonom – še zlasti, če se nam mudi.

Stenska ura

Po drugi strani pa je ura takrat, kadar smo povsem sproščeni in nimamo prav ničesar, k čemur bi se nam mudilo oziroma na kar bi se morali pripraviti, predvsem zanimiva dekoracija stene. Analogne stenske ure, torej tiste s kazalci, so namreč ne le spomin na staro tehnologijo, ki je danes redka, temveč običajno tudi precej domiselno oblikovane.

Sodobne stenske ure imajo običajno zelo majhen mehanizem in delujejo na drobno baterijo, torej funkcionalni del ne zavzema veliko prostora, se pa lahko toliko bolj zabavamo z njegovo okolico. Mehanizem namreč ni nujno na okrogli plošči, na kateri so narisane arabske ali rimske številke, sicer pa je klasične bele barve. Odločimo se lahko za številne sodobne stenske ure, ki vnašajo v naš dom prav poseben slog.

Ste kdaj pomislili, da bi imeli v svojem domu uro, kjer kazalci ne bi kazali proti številkam, temveč bi bile okoli mehanizma razporejeni okvirji za slike, v katere lahko namestite fotografije družinskih članov? Kaj pa pravite na stenske ure, kjer mehanizem obrobljajo zanimive stenske nalepke z zanimivimi vzorci ali spodbudnimi mislimi?

Stenska ura s slikami

Stenska ura je lahko popolnoma prilagojena stilu dekoracije v vašem stanovanju oziroma hiši, tako da se lahko odločate tako za nekoliko rustikalne, na primer s cvetličnimi vzorci, moderne, ki se svetijo v barvah nerjavnega jekla, ali pa tudi za ure, ki črpajo svoj navdih v pop kulturi – na primer stenske ure, kjer so številke zamenjane z jedilnim priborom v pisanih barvah.

Kakšno uro pa bi imeli vi?

Drugi berejo

Soda bikarbona za odmaševanje odtokov

12.si

VFC tehnologija v toplotnih črpalkah Varme Mecaterm

12.si

Na kaj paziti pri izbiri kuhinjskih stolov?

12.si