12.si
Potratne in varčnejše žarnice

Potratne in varčnejše žarnice

Tudi svetila so se razvijala v zadnjih letih, tako kot marsikaj drugega, čeprav to težje opažamo. Spremenili so se trendi osvetljevanja prostorov, več je okrasnih luči, večji je poudarek na varčevanju z električno energijo, prav tako se je marsikaj spremenilo pri zunanjem osvetljevanju. To niti ni nič čudnega, saj je na eni strani v javnosti vse bolj prisotno ozaveščanje o onesnaževanju (tudi svetlobnem), po drugi strani pa so se apetiti posameznikov in podjetij povečali.

Poglejmo samo razlike pri zunanjem osvetljevanju, kjer si okrasnih stolpičev ob potki, ki vodi do hiše, garaže ali preko vrta, pred leti sploh nismo mogli predstavljati. Močne in potratne žarnice z žarilno nitko so to preprosto onemogočale. Sedaj imamo na razpolago LED žarnice, ki porabijo tako malo električne energije, da jim modernejši solarni kolektorji lahko preko dneva pridobijo dovolj energije, ki jo preko večera in noči potem počasi uporabljajo.

Ali pa baterija, ki jo lahko navijete in je ne potrebujete nikoli več polniti ali v njej menjati baterijskih vložkov. LED tehnologija je omogočila, da že z nekajkratnim vrtenjem proizvedemo dovolj električne energije, da nam takšna baterija potem sveti kar nekaj časa. Ko ji napetosti zmanjka, jo preprosto ponovno napolnimo z vrtenjem vzvoda. Lahko jo imamo v avtu, v žepu jopiča, s katerim se potepamo po gozdu, ali pa nam koristi v kleti ali v garaži. Možnosti uporabe je na pretek.

Čaka nas svetla prihodnost

Notranji prostori so, tako doma kot v podjetjih, še posebej tam, kjer se prodajajo neki izdelki, vse bolj lepo in tudi z razlogom osvetljeni. Majhne žarnice so se pričele pojavljati v kopalnicah pri ogledalu, pa nad ogledali predsobnih omaric, tudi v dnevnih sobah, še posebej okoli vitrin, pogosto tudi okoli slik. LED žarnice omogočajo, da jih preprosto nataknemo v grlo, seveda pa jih lahko tudi pritrdimo z navojem, kot smo bili vajeni že od prej, odvisno od izvedbe svetila.

Zelo zanimivi so tudi novi lestenci, ki so čudovitih barv in inovativnih izvedb. V njih lahko gori več manjših LED žarnic, večje žarnice pa kraljujejo samo na osrednjem delu ali ob straneh. Tako igra svetlobe prikaže prostor v povsem drugi luči. Nasploh so ideje avtorjev svetil v zadnjem času polne svežine in gredo v korak s časom, hkrati pa so se razvile tudi same žarnice.

Slednje so vse bolj varčne, najbolj seveda LED, vendar pa je potrebno prebrati tudi druge podatke na njih, kot so svetilnost in barva svetlobe ter tudi kot svetlobe. Zato, preden se odpravite v nakup žarnice in svetila, dobro premislite, kajti odslej žarnice nimajo več pol leta ali leto delovne dobe, temveč 15 ali celo tja do 25 let.

Drugi berejo

Kje kupiti kartuše Canon Pixma?

12.si

Popolna obramba pred komarji: jo poznate?

12.si

VFC tehnologija v toplotnih črpalkah Varme Mecaterm

12.si