12.si
Kako preboleti prehlad

Kako čim hitreje preboleti prehlad?

Prehlad nas najpogosteje preseneti v prehodnih obdobjih, ko je temperaturna razlika med posameznimi deli dneva največja in nam zato odpornost lahko kaj hitro pade. Zaradi prehlada ponavadi ne obiščemo zdravnika, ampak si v največji možni meri pomagamo kar sami.

Toda, kako čim hitreje preboleti to nadležno zadevo, ki zdravju niti ni tako nevarna? Vsaj na prvi pogled ne. V nadaljevanju vam podajamo nekaj najbolj praktičnih nasvetov ter predlogov za hitro odpravo prehlada.

Naše telo v času prehlada potrebuje predvsem počitek

Prehlad po večini lahko pozdravimo sami. V prvi vrsti potrebujemo predvsem počitek, zato je v času prehlada dobro, da večkrat po malem ležemo v posteljo.

Potem ko vstanemo iz tople postelje, si je dobro privoščiti vročo prho, ki pomaga lajšati bolečine udov, ki nas lahko pestijo pri prehladu. Para odpre zamašene nosnice in navlaži ustnico. Takoj zatem se moramo dobro osušiti in obleči v topla oblačila.

Bogat zajtrk ter kokošja juha čez dan

Zagotovo na hitro okrevanje pri prehladu vpliva tudi prehrana. Če si bomo že zjutraj pripravili bogat zajtrk, ki je lahko v obliki ovsenih kosmičev, oreščkov, sadja ali jogurta, se bomo čez dan zagotovo bolje počutili. Pomembna je tudi pijača, ki jo bomo zaužili. Najbolje je, da si iztisnemo sok limone in ga zmešamo s toplo vodo. Strokovnjaki nam priporočajo sok pomaranče z dodanim korenčkom, ki je poln vitaminov.

Sok pomaranče in korenčka

Verjetno ste slišali, kako zelo primerna je lahko za hitro okrevanje pri prehladu kokošja juhica. Kokoš namreč vsebuje cisteine, ki blažijo vnetja v dihalnih poteh. Meso kokoši prav tako vsebuje veliko cinka, ki prav tako lahko skrajša čas prehlada.

Popijmo veliko čaja

V času prehlada je izjemno pomembno, da veliko pijemo. Strokovnjaki priporočajo predvsem pitje zeliščnih čajev. Takšna oblika vroče tekočine zredči gosto sluz v nosu in obnosnih votlinah.

Načinov, kako čim hitreje preboleti prehlad je veliko. Sami se odločimo, kateri je najbolj primeren za nas.

Drugi berejo

Lasni podaljški ustvarjajo nove podobe

12.si

10 zdravilnih lastnosti probiotikov

12.si

Z redno telesno aktivnostjo do večje samozavesti

12.si