12.si
Nakup otroškega kolesa

Vodič za nakup otroškega kolesa

Ste vedeli, da mora biti višina sedeža otroškega kolesa nastavljena tako, da lahko otrok s celim stopalom seže do tal? To je le eno od pomembnejših pravil, na katera morate biti pozorni, ko kupujete kolo za svojega malčka. Prav tako je pomembno, da za otroško kolo odštejete nekaj več denarja in na ta način kupite kakovostno kolo. Privlačna barva je veliko manj pomembna kot blagovna znamka in predvsem velikost kolesa. Če boste to upoštevali pri nakupu, boste zagotovo poskrbeli za otrokovo varnost med kolesarjenjem.

Ker želimo, da za svojega malčka res izberete čisto pravo kolo, ki ne bo samo kakovostno in prave velikosti, temveč mu bo ustrezalo v vseh pogledih, vas vabimo, da si preberete nekaj ključnih zadev, na katere nikakor ne smete pozabiti.

1. Nakup kolesa opravite v specializirani trgovini

Otroško kolo kupite v specializirani trgovini, kjer vam bodo prodajalci znali zelo natančno svetovati. Izogibajte se najcenejšim kolesom, ker naj bi imela, tudi po mnenju serviserjev koles, veliko slabši zavorni sistem. Če se boste odločili za nakup rabljenega kolesa, potem ga najprej dobro preglejte. Pozorni bodite predvsem na stanje koles in brezhibnost zavor.

2. Izberite ustrezen premer koles

Velikost kolesa za odrasle se določa po merah okvirja. Pri otroških kolesih je pomemben premer kolesa, ki se zapisuje v colah. Če je vaš otrok star dve leti, v poštev pride 12-colsko otroško kolo; 14-colsko je primerno za štiriletnike; 16-colsko pa za otroke, stare do šest let. Kljub temu pri določanju ustrezne velikosti kolesa še vedno najbolj šteje velikost otroka.

Najbolje je, da se skupaj z njim odpravite v kolesarsko trgovino in pustite, da nekaj koles preizkusi kar sam. Pozorni bodite tudi na to, koliko teže prenese kolo. Pri najmlajših je zgornja meja 20 kilogramov, 14-colska kolesa so uporabna za otroke do 30 kilogramov teže, 16-colska pa za otroke do 45 kilogramov.

  • Otroško kolo Specialized Riprock 12"
    Otroško kolo Specialized Riprock 12" Boys (Extremevital.com)

Otroška kolesa so pogosto opremljena še s pomožnimi kolesci, krmilo je opremljeno s trobljo, najsodobnejša med njimi imajo zadaj pritrjeno ročko, s katero lahko nadzorujete smer vožnje svojega otroka. Nenazadnje poskrbite, da bo izbrano kolo živahne barve, saj bo tudi tako vožnja še bolj zanimiva in zabavna.

3. Poskrbite za dodatno opremo

Ko otrok dopolni sedem let, je čas, da začnete razmišljati o kolesu, ki so mu dodane prestave. Zavedati pa se morate, da se s takim kolesom lahko doseže že kar velika hitrost. Bodite pozorni tudi na to, da izberete kolo, ki ima verigo skrito pod ščitniki. V nasprotnem primeru se lahko kaj hitro zgodi, da se otrokova hlačnica ovije okrog gonilnega zobnika in posledično pride do padca.

4. Za mlajše otroke izberite kolo z zavoro na pedalu

Pri nakupovanju otroškega kolesa se veliko staršev vpraša, ali je bolje kupiti kolo z ročnimi zavorami ali kolo, ki ima zadnjo zavoro na pedalu. Pri mlajših otrocih je veliko boljša izbira kolo z zavoro na pedalu. Otroci namreč v naglici pogosto stisnejo obe zavori na krmilu, zaradi česar sprednje kolo zablokira in otroka lahko vrže čez krmilo.

Še nekaj koristnih nasvetov

Ko boste domov pripeljali novo otroško kolo, upoštevajte še naslednje:

  • Kolo sme samostojno v prometu voziti otrok, ki je star najmanj osem let, toda le, če ima opravljen kolesarski izpit.
  • Otrok do šestega leta starosti kolo lahko vozi zgolj na pešpoti ali v območju za pešce.
  • Otrok naj čim hitreje pridobiva znanje in spretnosti vožnje s kolesom in naj gre čim kasneje v promet.
  • Kolesarji do 18. leta starosti morajo med vožnjo na kolesu nujno nositi čelado, zelo zaželena pa je tudi kasneje.

Drugi berejo

5 nasvetov za izbiro otroškega kolesa

12.si

Prednovoletne zabave lahko vključujejo tudi zabavne igre

12.si

Zažigaj z novim ovitkom za iPhone!

12.si