12.si
Otrok na poganjalcu

Kako otroka pripraviti na vožnjo s pravim kolesom?

Vožnja s kolesom je doživljenjska spretnost, ki se jo naučimo že zgodaj v otroštvu in je zlepa ne pozabimo. Tako se mnogi še dolgo radi spominjajo svojih prvih kolesarskih metrov, a le, če je bila kolesarska izkušnja pozitivna.

Zavedati pa se moramo, da je učenje vožnje s pravim kolesom dolgotrajen proces, pri katerem je potrebno imeti obilo vztrajnosti in tudi dobre volje. Še preden pa se bo vaš otrok usedel na pravo otroško kolo, bo verjetno preizkusil nekatera druga prevozna sredstva, kot so tricikel, kolo s pomožnimi koleščki in poganjalec.

Poganjalec kot najboljša predpriprava na vožnjo s kolesom

Učenje vožnje s kolesom od otroka zahteva določeno stopnjo razvoja motoričnih sposobnosti, predvsem koordinacije in ravnotežja. K temu lahko bistveno pripomore uporaba poganjalca, ki je tako med otroki kot tudi starši vedno bolj priljubljen.

Otrok na poganjalcu
Z otroškim poganjalcem do razvoja ravnotežja in koordinacije.

Poganjalec se od klasičnega otroškega kolesa razlikuje že po izgledu, saj nima pedal ali pomožnih koleščkov, poganja se ga namreč z nogami. Nanj se lahko usedejo že otroci v starosti od 2 let naprej, zato lahko začnejo že zelo zgodaj razvijati spretnosti, ki jim kasneje, pri vožnji s pravim otroškim kolesom, pridejo še kako prav.

Prednosti uporabe poganjalca

V prid uporabi poganjalca govori ogromno dejstev, predvsem pa pozitivnih izkušenj in mnenj s strani staršev, ki pravijo, da je ta način učenja vožnje s kolesom bistveno hitrejši in zabavnejši, kot pa je na primer uporaba otroškega kolesa s pomožnimi koleščki.

Kot smo že povedali, so poganjalci inovativna pogruntavščina, s katero otroci krepijo ravnotežje in koordinacijo. Pri tem ni nobenega strahu, da bi otrok zaradi pomanjkanja ravnotežja padel, saj ima noge neprestano v stiku s tlemi. S poganjalcem tako otrok pridobi ustrezen nadzor nad vožnjo, hkrati pa postaja vse samozavestnejši.

S poganjalcem je učenje vožnje s kolesom učinkovitejše

Za poganjalce je značilno, da se lahko popolnoma prilagodijo otrokovi višini. Brez težav lahko nastavimo višino sedeža in tudi krmilo, pri čemer lahko izbiramo med enostavnim krmiljenjem, kjer so možnosti zavijanja omejene, in zahtevnim krmiljenjem, ki je namenjeno tistim bolj korajžnim nadobudnežem.

Poganjalec Woom 12"
Poganjalec Woom 12″ – v ponudbi športne trgovine Extreme Vital

Pri vsem tem pa je bistveno to, da je učenje vožnje s pravim kolesom učinkovitejše, če otrok naredi prve kilometre na poganjalcu. S poganjalcem otrok ne bo dobil lažnega občutka ravnotežja, kot je to v primeru pomožnih koleščkov, zato bo tudi prehod na pravo kolo bistveno lažji. Splošno pravilo, ki se ga splača zapomniti, je, da hitreje, kot boste otroka navadili na poganjalca, prej bo naredil prehod na vožnjo s pravim kolesom.

Prosti tek, zaviranje in vožnja s pedali

S poganjalcem bo otrok preskočil kar nekaj faz učenja vožnje s pravim otroškim kolesom. Ker je izdelan na takšen način, da se otrok nanj usede, zamiga z nogami in se zapelje, bo nevede osvojil osnove vožnje s kolesom, kot so prosti tek, zavijanje in zaviranje.

Ob prehodu na pravo otroško kolo otroku tako preostane samo še učenje vožnje s pedali, kjer ga je potrebno najprej naučiti prvega zagona, ki je najzahtevnejši del učenja. Temu sledi zaustavljanje in sama vožnja s pedali. Pri tem otroci, ki so naredili prehod s poganjalca, običajno nimajo težav, saj imajo ravnotežje že zelo dobro razvito.

Ne pozabite na varnost

Pri pripravi otroka na vožnjo s pravim kolesom, ne glede na to, ali uporabljamo poganjalec ali ne, pa ne smemo pozabiti tudi na varnost in ustrezno zaščito. Pri tem je obvezna uporaba kolesarske čelade, ki zaščiti glavo, poleg tega pa lahko uporabimo tudi ščitnike za komolce in kolena.

Za učenje vožnje s poganjalcem je potrebno izbrati pravo okolje. Piporočamo vam, da poiščete veliko asfaltirano parkirišče ali še bolje – podlago iz tartana, kjer ni ovir in prometa.

Drugi berejo

Prednovoletne zabave lahko vključujejo tudi zabavne igre

12.si

Hoodie je vse bolj priljubljen

12.si

Zažigaj z novim ovitkom za iPhone!

12.si