12.si
Pred odhodom na smučanje

Pred odhodom na smučanje: kaj vse bomo potrebovali?

Pred odhodom na smučanje se nam verjetno marsikaj vrti po glavi. Na eni strani smo navdušeni nad novo pustolovščino, na drugi strani pa smo v skrbeh, ali imamo vse, kar potrebujemo.

Pred odhodom na smučanje
Pred odhodom na smučanje se prepričajte, da imate pripravljeno vse.

Da bi se izognili nepotrebni napetosti pred odhodom, je najbolje narediti seznam pomembne smučarske opreme, s katero bodo aktivnosti na snegu brezskrbnejše.

In kaj vse bomo potrebovali?

1. Smuči, palice in vezi

Smuči, palice in vezi so osnovna smučarska oprema, brez katere si smučanja ne moremo predstavljati. Pri izbiri smuči je potrebno biti pozoren predvsem na njihovo dolžino, ki je odvisna od naše višine in smučarskega znanja. Podobno velja tudi za palice, medtem ko je izbira vezi odvisna od številke smučarskih čevljev in naše telesne teže.

2. Smučarski čevlji

Smučarski čevlji so tisti element smučarske opreme, ki največ pripomore k udobnemu smučanju. Zavedati se moramo, da jih bomo nosili praktično cel dan, zato je pomembno, da izberemo takšne, ki popolnoma ustrezajo našim stopalom.

Smučarski čevlji Dalbello DS AX 120 GW
Smučarski čevlji Dalbello DS AX 120 GW — v ponudbi trgovine Extreme Vital

Pomembno je, da so smučarski čevlji dovolj tesni, da nam noga v njih ne pleše, a hkrati tudi ne pretesni, saj lahko postane smučanje zaradi tega prava nočna mora.

3. Smučarska očala

Nekateri sicer prisegajo na sončna očala, vendar so smučarska očala velika boljša rešitev. Ta bodo poskrbela za boljšo vidljivost tudi v primeru sneženja, vetra ali megle. Pri izbiri smučarskih očal je pomembno, da se nam prilegajo in so združljiva s smučarsko čelado, zato je najbolje, da jih preizkusimo skupaj s čelado. Smučarska očala ponujajo danes ogromno funkcionalnosti, zato jih ni nikoli odveč premišljeno izbrati.

4. Smučarska čelada

Med obvezno opremo za otroke spada tudi smučarska čelada. Ta je za odrasle sicer le priporočljiva, čeprav nas lahko obvaruje pred marsikatero resno poškodbo.

Otroška smučarska čelada Smith Zoom in očala Smith Rascal
Otroška smučarska čelada Smith Zoom in očala Smith Rascal — Extreme Vital

Pri izbiri smučarske čelade moramo biti previdni predvsem na njeno velikost, ki mora ustrezati obliki in velikosti naše glave, prepričati pa se moramo tudi, da ustreza vsem zahtevanim standardom.

5. Smučarska jakna in hlače

Za popolno udobje na snegu poskrbijo tudi primerna oblačila. Za smučarska oblačila, kot so smučarske jakne in hlače, je značilno, da so topla in nam nudijo najboljšo zaščito pred vetrom in vlago. Tehnologija smučarskih oblačil je v zadnjih letih izjemno napredovala, zato ni težko poiskati jakne in hlač, ki so odporne na različne vremenske vplive in se v njih počutimo še vedno dovolj udobno.

6. Smučarske rokavice

Smučarske rokavice so enako pomembne kot smučarska jakna in hlače. Ker bodo rokavice ves dan v stiku s snegom, je pomembno, da nudijo dobro toplotno izolacijo in so vodoodporne. Na ta način bodo roke ostale suhe in tople tudi v najbolj ekstremnih zimskih razmerah.

7. Smučarske nogavice

Nekateri sicer smučarskim nogavicam ne posvečajo veliko pozornosti, vendar so ključnega pomena za udobje med smuko. Zmotno je prepričanje, da le debele smučarske nogavice nudijo dovolj izolacije, da ostanejo stopala resnično topla.

Smučarske nogavice X-SOCKS
Smučarske nogavice X-SOCKS: Ski Control, Ski Rider, Ski Carve Silver — Extreme Vital

Vendar pa so sodobni smučarski čevlji dovolj izolirani, da lahko izbiramo tudi tanjše nogavice, po možnosti takšne, ki segajo do kolen in so izdelane iz volne ali sintetičnih materialov.

8. Nahrbtnik

Nahrbtnik sicer ni obvezen del smučarske opreme, je pa vsekakor izjemno priročen. Vanj lahko pospravimo dodatne plasti oblačil, prav tako pa nam ponuja možnost, da vzamemo s seboj na smučišče tudi termovko s čajem, čokoladico ali sendvič. Na smučišču je dovolj odlagalnih mest, da nam nahrbtnika ni potrebno stalno nositi s seboj.

Jesensko obdobje je idealno, da preverimo našo obstoječo smučarsko opremo. Ta se z leti obrabi, otroci pa jo v enem letu običajno tudi prerastejo. To je tudi pravi čas za nakup smučarske opreme, saj številne trgovine ponujajo dodatne popuste na modele iz preteklih sezon, zato je nakup v tem obdobju več kot ugoden.

Drugi berejo

Kako ustvariti romantično vzdušje?

12.si

Ženske denarnice v primerjavi z moškimi

12.si

Kako otroka pripraviti na vožnjo s pravim kolesom?

12.si