12.si
Obramba pred komarji

Popolna obramba pred komarji: jo poznate?

Ko se bližajo toplejši meseci in se narava začne prebujati, se pogosto soočamo z eno nadležno težavo. S komarji. Ti majhni insekti lahko hitro spremenijo prijetne trenutke na prostem ali v domačem okolju v pravo nočno moro. Vendar pa obstaja več načinov, kako se ubraniti pred njimi in uživati v poletnih dneh in večerih brez neprestanega boja z njimi.

Prvi korak k učinkoviti obrambi pred komarji je razumevanje njihovega vedenja in tega, kaj jih privlači. Komarji so najbolj dejavni zvečer in ponoči, ko iščejo hrano in idealne pogoje za razmnoževanje. Njihova glavna tarča je človeška kri, zato iščejo toploto in vonj po CO2, ki ga izdihujemo.

Ali res pikajo samo samice?

Naokrog kroži mit, da človeško kri pijejo samo samice. Pa to res drži? Znanstveniki pritrjujejo, da v resnici samice bolj potrebujejo kri v svoji prehrani, medtem ko se samci komarja raje hranijo z rastlinskim nektarjem. A naj nas to dejstvo ne zavede, kajti tudi samci pičijo in nam pijejo kri.

Bolj pomembno kot to pa je, kako se pred njihovimi piki ubraniti. Na srečo obstaja kar nekaj receptov za boj proti komarjem, a bi lahko zapisali, da je zgolj eden popoln. Seveda govorimo o preprosti mrežici, ki se namesti na okna in vrata. Komarnik!

Kakšen komarnik izbrati?

Ker je na trgu kar nekaj različnih vrst komarnikov, je dobro vedeti, za katerega se odločiti. Ni namreč vseeno, kako veliko površino želimo z njim prekriti. Najbolj enostavni so fiksni komarniki, a so tudi najmanj praktični, saj jih je potrebno v celoti odstraniti z okna, če želimo dobiti prost prehod v primeru, da bi zalili rože ali zgolj pogledali na dvorišče.

Plise komarniki
Plise komarniki so primerni predvsem za pokritje večjih površin.

Za večje površine, kot so balkonska in druga vrata, bodo odlična izbira plise komarniki, cena katerih je povsem primerna glede na funkcijo, ki jo opravljajo. Tu so še drsni komarniki, ki so prav tako namenjeni pokrivanju večjih površin, medtem ko rolo komarniki nudijo največjo prilagodljivost in so vizualno najbolj intimni, saj se jih preprosto navije v omarico.

Kaj pa druga orožja proti komarjem?

Definitivno si lahko pomagamo še na druge načine, predvsem takrat, ko nismo doma. Komarji nas napadajo na vrtu, balkonu, v gozdu na sprehodu, skratka povsod. V ta namen so nam na voljo različni repelenti, pri čemer pa moramo biti pozorni, da niso zdravju škodljivi.

Nekateri namreč vsebujejo spojine, ki reagirajo z našo kožo, če smo nanje alergični. K sreči lahko uporabljamo tudi naravne repelente, kupljene v trgovini, ali jih izdelamo kar sami. Predvsem pa se moramo zaščititi še s primernimi oblačili, zato na sprehodih nosimo dolge rokave in hlače, če mislimo oditi na območje, kjer je pričakovati več komarjev.

Domači repelenti

Domači repelenti proti komarjem so lahko učinkovita rešitev za odganjanje teh nadležnih žuželk. Obstaja več naravnih sestavin, ki se pogosto uporabljajo za izdelavo takšnih repelentov. Pomagamo si z eteričnimi olji, zelišči in drugimi naravnimi sestavinami. Eterična olja, kot so citronela, evkaliptus, sivka in limonska trava, imajo odvračalne lastnosti in pomagajo odvračati komarje.

Enostaven domači repelent se lahko pripravi z mešanjem nekaj kapljic izbranega eteričnega olja z vodo ali nosilnim oljem, kot je olivno ali jojobino olje. S to mešanico nato obrišemo izpostavljene dele kože ali pa jo razpršimo po prostoru, kjer želimo odgnati komarje.

Drugi berejo

Na kaj paziti pri izbiri kuhinjskih stolov?

12.si

Soda bikarbona za odmaševanje odtokov

12.si

Potratne in varčnejše žarnice

12.si