12.si
Kako registrirati dobro domeno

Kako registrirati dobro domeno?

Registracije domene ne prepuščajte naključjem. Ne zadovoljite se s povprečno domeno, še posebej ne takrat, ko jo potrebujete za namene poslovanja. Če boste na spletni strani predstavili svoje podjetje, morda postavili spletno trgovino, lahko s povprečno domeno pričakujete tudi povprečne rezultate. Teh pa zagotovo nočete.

Je izbira spletnega naslova težavna? V večini primerov vsekakor ni enostavna, saj je glavna težava v tem, da je ogromno dobrih domen že registriranih. Ker pripadajo drugim nosilcem, to hkrati pomeni, da je sami ne boste mogli imeti. No, razen če ravno poteče, nosilec pa je ne podaljša. Toda takšni primeri so zelo redki, zato nanje ne gre računati. Malce večja verjetnost za pridobitev dobre, že registrirane domene je, da jo od trenutnega nosilca poskušate odkupiti. Ker pa vam je ta najbrž ne bo želel prepustiti ali prodati, vam danes ponujamo nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli prav pri izbiri dobre domene.

Če vas registracija domene zanima podrobneje, obiščite spletno stran Registracijadomene.info, kjer boste našli vse podrobnosti o samem postopku registracije in najboljših praksah.

Kakšno je dobro ime domene?

Kratko in zapomljivo: Dobro ime je kratko, saj si ga je na ta način mnogo lažje zapomniti. Poleg tega obstaja manjša verjetnost, da bi se med pisanjem spletnega naslova zmotili in morda celo pristali na strani konkurence. Kratko in zapomljivo domensko ime lahko preprosto izgovorimo. Nobene nejasnosti ni, katero besedo oziroma domeno smo izgovorili.

Brez številk: Na domenah, ki v svojem imenu vključujejo številke, se pogosto znajdejo sumljive vsebine. Na takšne strani ne želimo zahajati, zagotovo ne vsaj takrat, ko nam kdo stoji ob strani. Zaradi tega imajo domene s številkami slab sloves. Seveda obstajajo izjeme, na primer takrat, ko ima podjetje v svojem imenu številko. Takrat je registracija domene s številko povsem smiselna in upravičena izbira.

Vključuje blagovno znamko: Kadar želite domeno pridobiti za poslovne namene, torej za predstavitev podjetja ali postavitev spletne trgovine, naj bo ime domene enako podjetju. To je daleč najboljša praksa, saj lahko učinkovito gradite prepoznavnost podjetja oziroma blagovne znamke. Če je ime podjetja kratko, lahko dodate tudi ključno besedo, ki nakazuje na dejavnost, npr. prevajalstvo-gorjanc.si. Pazite le, da domena ne bo postala predolga.

Katera je dobra domenska končnica?

Nacionalna končnica: V primeru, ko veste, da bo vaša spletna stran namenjena točno določenemu trgu, se je smiselno odločiti za nacionalno končnico (.si, .it, .de, .fr, …). Izjema je končnica .eu, ki je primerna tudi takrat, ko ciljamo na več držav, seveda pa je daleč najbolje, da so te znotraj Evropske unije.

Nacionalne domene

Generična končnica: Za generično končnico se velja odločiti v treh situacijah. Prva je, ko je nacionalna domena zasedena. Če denimo želite imeti stran v slovenščini, vendar je .si domena že registrirana, bo odločitev za .com (ali .net) smiselna. Drugo situacijo predstavljajo spletne strani v angleškem jeziku – takrat je odločitev za .com definitivno najboljša. V tretjo kategorijo pa lahko uvrstimo večjezične strani, kjer je končnica .com zopet prva izbira.

Tematska končnica: Vse bolj priljubljene postajajo tematske končnice, na podlagi katerih obiskovalci razberejo, s katero dejavnostjo se ukvarja podjetje ali posameznik, ki stoji za določeno domeno. Popularna je denimo končnica .agency, od konca leta 2016 pa je na voljo še ena zelo zanimiva. Gre za domensko končnico .blog, ki je blogerjem pisana na kožo.

Drugi berejo

Zakaj uporabljati direct marketing?

12.si

5 prednosti spletnega strežnika LiteSpeed

12.si

Čas za novo spletno trgovino je sedaj

12.si