12.si
Otrok na poganjalcu

Ko pride čas za nakup poganjalca …

Kolesa za ravnotežje oz. tako imenovani poganjalci so trenutno bolj priljubljeni kot kdaj koli prej. Predstavljajo zares odlično in preprosto iznajdbo, saj je poganjalec primeren za otroka, ki že dobro hodi, a je še premajhen za vožnjo s kolesom s pomožnimi koleščki.

Otrok na poganjalcu
Poganjalec je odlično sredstvo za razvoj ravnotežja otroka.

S poganjalcem bo vaš malček užival v svojih prvih samostojno prevoženih razdaljah, obenem pa gradil na ravnotežju in se uči pravil vožnje s kolesom. Ker je na voljo že toliko stilov, velikosti in materialov, vam v pomoč ponujamo 6 nasvetov za nakup optimalnega poganjalca za vašega otroka.

1. Velikost

Ob nakupu poganjalca je potrebno upoštevati predvsem njegovo velikost, ki je pogojena z velikostjo vašega otroka. Ko otrok stoji nad kolesom, mora imeti obe nogi plosko na tleh in vsaj 2 do 3 cm prostora nad sedežem.

To lahko izmerite tudi tako, da uporabite dolžino od otrokovega mednožja do tal. Ne bodite v skušnjavi, da bi otroku kupili kolo, »za katerega bo že kmalu primerno velik«. Poganjalca prave velikosti bo precej lažje voziti in vaš malček ga bo zato tudi pogosteje uporabljal. Če želite, da bo otrokov poganjalček dlje časa služil, pa poiščite takšnega z dodatnimi funkcijami, kot sta nastavljivo sedlo in krmilo.

2. Teža

Poganjalec praviloma ne sme tehtati več kot 30 % otrokove teže. Če je kolo pretežko, ga bo namreč vaš otrok težko premikal in obračal, zato mu bo morda nerodno in kolesa ne bo hotel več voziti oz. bo neprestano želel vašo pomoč in podporo.

Otroški poganjalec Cruzee 12 (črn)
Otroški poganjalec Cruzee 12 (črn) — v ponudbi trgovine Extreme Vital

Poleg tega boste, če ste starši malčka, vi poleg stotih stvari nosili še poganjalec (čeprav vam ne bo tako težak in okoren kot otroku), ko se bo vaš malček odločil, da se mu ne ljubi voziti. Zato je lažji poganjalček lahko boljša izbira za vas in vašega otroka, ki ga bo tako lahko sam obračal in prestavljal.

3. Material

Poganjalci so na voljo iz treh glavnih materialov – iz lesa, kovine in v mešanici obeh. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, zato izberite tistega, ki vašemu otroku najbolj ustreza:

  • Leseni poganjalci so lahki, na voljo so v različnih modnih slogih in so bolj okolju prijazni. Vendar pa kolesa iz lesa niso tako zelo prilagodljiva kot kovinska ali kompozitna.
  • Kovinski poganjalci so izdelani iz jekla ali aluminija in imajo pogosto sedeže, ki jih lahko prilagajate otrokovi rasti. Jeklena kolesa za ravnotežje so težja, medtem ko so aluminijasta kolesa lažja, vendar manj vzdržljiva. Obe kolesi sta nagnjeni k rjavenju, če ju hranite na prostem.
  • Poganjalci iz sestavljenih materialov so običajno izdelani iz trpežne kompozitne plastike. Izjemno trpežni poganjalci iz kompozitne plastike ne počijo, ne gnijejo in ne rjavijo, so pa okolju bolj škodljivi. So tudi dražji, vendar je to lahko pametna naložba, če nameravate poganjalec imeti za več otrok in ne zgolj za enega.

4. Varnost

Varnost je še en pomemben dejavnik pri izbiri pravega poganjalca za vašega otroka. Ta naj bo majhen in lahek, da v primeru padca na otroka malčka ne poškoduje. Prepričajte se, da ima poganjalec zaobljene ali vdolbene vijake, ne pa izpostavljenih, ki bi lahko opraskali kratke nogice otroka.

Otroški poganjalec Dema Beep Air LT
Otroški poganjalec Dema Beep Air LT — v ponudbi trgovine Extreme Vital

Pozorni bodite tudi na ročaje za krmilo, ki imajo na koncih zaobljen gumijast gumb. Ti bodo ob morebitnih padcih zaščitili otrokove roke in preprečili, da bi krmilo opraskalo stene, avtomobile ali druge predmete.

5. Zavore

Nekateri poganjalci so opremljeni z zavorami, spet drugi ne. Izbira poganjalca z zavorami je odvisna od otrokove starosti in želja. Mlajši otroci in malčki verjetno ne bodo uporabljali zavor. Njihov naravni instinkt bo, da za ustavljanje uporabljajo noge, tako jih lahko zavore zgolj zmedejo ali razočarajo. Poleg tega je večina ročnih zavor, če niso namenjene malčkom, prevelika, da bi jih lahko uporabljale njihove kratke in majhne roke, zato je za prvi poganjalec bolj priporočljiv nakup takšnega brez zavor.

In še zadnji nasvet: ob nakupu poganjalca ne pozabite poslušati tudi malčka, ki si bo zagotovo izbral kolo, ki mu bo všeč, zato pa ga bo tudi z veseljem vozil.

Drugi berejo

Ženske denarnice v primerjavi z moškimi

12.si

Vodič za nakup otroškega kolesa

12.si

Pred odhodom na smučanje: kaj vse bomo potrebovali?

12.si