12.si
Magnezij

Kako veste, ali vam primanjkuje magnezija?

Magnezij je mineral. In ne le to, je mineral, ki je v človeškem telesu kar med štirimi najpomembnejšimi. V resnici na to niti ne pomislimo, a magnezij zagotavlja, da pravilno deluje več kot 300 encimov, obenem pa zagotavlja tudi pravilno delovanje srca in živčnega sistema.

Magnezij
Magnezij je eden izmed štirih najpomembnejših mineralov v telesu.

Brez magnezija naše počutje ni optimalno, zato lahko marsikateri simptom nakazuje na dejstvo, da smo s tem mineralom podhranjeni. Signali so nadvse jasni in jih je lahko prepoznati, čeprav jih na žalost vse prevečkrat povezujemo z drugimi tegobami in ne poskrbimo za to, da bi vnesli v telo dovolj magnezija.

Simptomi pomanjkanja magnezija

Simptomov, da v telesu primanjkuje tega nadvse pomembnega minerala, je kar nekaj. Eden najbolj klasičnih in prepoznavnih je utrujenost. Ne gre za utrujenost zaradi službe ali določenih naporov, pač pa za občutek, ko se vam zdi, da niste počeli nič kaj fizično zahtevnega, pa vas telo vseeno ne želi ubogati.

Če se znaki utrujenosti vlečejo dlje časa, je zelo mogoče, da vam primanjkuje magnezija. Še eden izmed klasičnih signalov so mišični krči. Rekreativci vedo, kdaj potrebujejo kakšen dodatek z magnezijem, sicer pa nanj kar malo pozabljamo. Če imate pogoste težave s krči, vam trzajo mišice in občutite nemir, pomislite, kdaj ste nazadnje zaužili nekaj, kar vsebuje magnezij.

Težave najpomembnejše mišice

Seveda gre v tem primeru za srce, ki je pravzaprav mišica, čeravno o njem ne govorimo na ta način. Težav s srcem si ne želi nihče, kakšen krč v nogah pa bi že prenesli, kajne? S tem ni heca, zato pazite na vnos minerala, ki tako zelo pomembno vpliva na vaše srce.

Utrujena ženska
Eden od prepoznavnih simptomov pomanjkanja magnezija je utrujenost.

Da nekaj ni v redu z njim, opozarjajo različni simptomi. Lahko gre za aritmijo, nepravilen ritem bitja srca ali pa se spremenijo vrednosti krvnega tlaka, kar je tudi precej nevarno. Prav tako pa na pomanjkanje magnezija opozarjajo prebavne težave, depresija, mravljinčenje in konstantni glavoboli.

Vsak dan v stresu?

Zgodi se, da v tem napornem ritmu v službi in doma pademo pod stres, ki kaj hitro lahko vodi tudi do depresije, v kolikor se ga ne znamo pravi čas znebiti. Stres in depresija sta krivca za nastanek mnogih bolezni, katerim pa bi se morda lahko izognili z nekaj več magnezija.

Oseba, ki trpi pomanjkanje tega pomembnega minerala, lahko občuti tudi utesnjenost, zmedene misli in preobčutljivost na sicer povsem vsakodnevne pojave. Vam ne paše nič, kar vam na krožniku postavijo na mizo? Tudi to je lahko eden izmed znakov, da boste morali v telo vnesti več magnezija.

Magnezij v hrani

K sreči večino vitaminov, mineralov in drugih nujno potrebnih hranil ter snovi v telo vnesemo z raznoliko in zdravo prehrano. A kje najti dodatne zaloge magnezija, razen v lekarni? Veliko magnezija zaužijemo s temno listnato zelenjavo. Kar nekaj ga je tudi v oreščkih in polnovrednih žitaricah.

Imate radi semena? Potem magnezija nikoli ne boste stradali, saj ga zaužijete z bučnimi semeni in sezamom. Dobrodošel bo tudi krompir, ki ga Slovenci naravnost obožujemo v različnih oblikah. V sadju pa do magnezija pridemo z uživanjem papaje, banan, kivija, fig in grenivk. Seveda ga najdemo tudi v mlečnih izdelkih in mesu.

Kaj sproži pomanjkanje magnezija?

Da se s tem ne gre šaliti, priča tudi pester nabor bolezni, ki jih uvrščamo med tiste, ki nastanejo morda tudi zaradi pomanjkanja magnezija v telesu. Omenili smo že stres in depresijo, dodajmo še anksioznost in napade panike. Lahko pride tudi do krvnih strdkov, kar v najslabšem primeru sproži infarkt.

Na seznamu se nahajajo še različne bolezni črevesja, sladkorna bolezen, bolezni jeter in ledvic ter težave z nespečnostjo, ki sama po sebi prav tako vodi v druge resne zaplete. In ne mislite si, da ste edini. Kar do ¾ ljudem primanjkuje magnezija, zato bodite na to še kako pozorni.

Drugi berejo

Z redno telesno aktivnostjo do večje samozavesti

12.si

Lasni podaljški ustvarjajo nove podobe

12.si

Kako čim hitreje preboleti prehlad?

12.si